top of page

Historia

Tuhkimon talli sai alkunsa vuonna 1989, kun Raija Tyyni hankki ensimmäisen poninsa Roløkke Cinderellan Tanskasta. Ensimmäinen kasvatti syntyi jo samana vuonna, koska Cinde saapui Suomeen tiineenä. Ensimmäinen kasvatti sai nimekseen Cinderella's Rocky Boy. Tallilla alkoi pyöriä ratsastustunnit ja -leirit Raijan opiskeltua ratsastuksenohjaajaksi. Tallilla ehti syntyä 18 suomalaista puoliveristä ja 14 ponia Raijan aikana. Poneilla ja ratsuhevosilla kasvattajanimenä oli englanninkielinen versio Tuhkimosta eli Cinderella's, joka lyhennettiin myöhemmin muotoon C's. Osa ratsuhevoskasvateista on päätynyt kilpahevosiksi ulkomaille.

 

Suomenhevosia ei tallilla vielä tuolloin ollut kuin yksi. K.M. Pilkun varsoista suomenhevosten kasvatus kuitenkin starttasi vuonna 1992. Varsoja ehti syntyä 3, ennen kuin kasvattajanimi Tuhkimon otettiin käyttöön. Suomenhevosten kasvatuksen myötä samoihin aikoihin ratsastuskoulu ja leiritoiminta hiipui ja kasvatus alkoi toden teolla.

Ensimmäinen Tuhkimon-kasvatti syntyi vuonna 2001 ja vuonna 2003 syntyivät Tuhkimon-kantatammat Tilta ja Tarina, sekä puolisiko Pisko ja puoliveli Severi. Kaikkien neljän varsan isä oli Raijan omistama Lupsun-Hjallis. Kaikki kolme tammaa on kantakirjattu pienhevossuunnalle. Tuhkimon tarina alkaa siis kirjaimellisesti Tarinasta ja Tiltasta. Samana vuonna tallille ostettiin vuotias musta pienhevosori A.T. Ukko-Myrsky, joka on lukuisten Tuhkimon-kasvattien isä ja jälkeläisiä on syntynyt kaikkiaan 58.

 

Suomenhevosia Raija ehti kasvattaa peräti 32 ja seitsemän vuoden tauon jälkeen vuonna 2022 syntyi jälleen kolme varsaa Teuvo Koskikummun kasvatteina. Suomenhevosten kasvatus siis jatkuu Tyynissä ja tarina jatkuu. Tallilla on jälleen muutakin toimintaa, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa.

Raija-ja-Epona_2014.jpg

Raija ja Epona poseeraavat Kansallisaarteemme suomenhevonen -kirjan kuvauksissa kevättalvella 2014.

Kasvatit

bottom of page